Zakladatel Realistů Kofroň pro INFO.CZ: Míříme na lidi, kteří nemají koho volit

Markéta Žižková

V nové politické straně Realisté je vidět hlavně politolog Petr Robejšek. Vedle něj ale figurují i další zakladatelé. Formují uskupení, které se veřejnosti otevře až v lednu. Patří mezi ně i vysokoškolský pedagog Jan Kofroň. Proč projektu věří a jak vidí spolupráci s dalšími politickými stranami? Na tyto a další otázky odpovídal v rozhovoru pro INFO.CZ

„ANO se nyní spíše vzdaluje od našich priorit. Druhým aspektem je kontroverzní prolnutí mediální, ekonomické a politické moci v postavě Andreje Babiše,“ říká Kofroň v rozhovoru pro INFO.CZ. ODS zase vidí jako soupeře. „Nemyslím si ale, že se budeme přetahovat o hlasy právě s nimi. ODS zbylo to nejvěrnější tvrdé jádro, a tam pro nás prostor příliš nevidím,“ dodává.

Patříte mezi zakladatele politické strany Realisté. Proč jste se rozhodl do ní vstoupit? Kdo vás oslovil?

Moje motivace byla poměrně jednoduchá – chci-li něco změnit, musím pro to něco udělat. Jen kritizovat na sociálních sítích nestačí. Chci-li přispět k řešení politických problémů, logickou a standardní, byť dnes často ostrakizovanou cestou je vstup do politické strany. Konkrétněji, velký problém jsem viděl ve dvou spojitých oblastech – obraně a zahraniční politice. I díky tomu jsem znal osobnosti, které se zabývají bezpečností v rámci think tanku Institut 2080. Oslovil mne další ze zakladatelů pan Jiří Hynek (prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu – pozn. redakce).

Budete chtít na jaře jako jeden ze zakladatelů kandidovat na místo předsedy strany?

Ne, na jaře nebude volen předseda, nýbrž lídr kandidátky do voleb do poslanecké sněmovny.

Robejškova strana Realisté. Kdo v ní je a co chce?

sinfin.digital