Ústí sužuje epidemie žloutenky, za poslední týden přibylo dalších 20 nemocných

ČTK

luš

Epidemie žloutenky typu A v Ústí nad Labem stále trvá. Za poslední týden bylo zaznamenáno dalších 19 případů, řekl ČTK epidemiolog Josef Trmal. Takzvanou nemocí špinavých rukou onemocnělo v krajském městě od letošního února 177 lidí. Hygienici pokračují v očkování dětí na školách, kde se hepatitida vyskytla.

„Oproti posledním týdnům jde o mírný pokles, ale nemocných stále přibývá. Za poslední týden je to 19 nových případů, jde především o děti,“ řekl ČTK Trmal. Žloutenka se vyskytuje především v místech, kde žije více sociálně slabých, jde o části Krásné Březno nebo Mojžíř. Ne všichni nemocní ale pocházejí odtud. „Máme případ, kdy lidé onemocněli zřejmě na jedné skupinové akci,“ doplnil Trmal.

Hygienici postupně vyhledávají všechny, kteří s nemocnými přišli do kontaktu. Ministerstvo zdravotnictví navíc pro ústecké hygieniky uvolnilo peníze na očkování. „Týká se to dětí z prvního stupně na školách, kde se žloutenka objevila,“ doplnil Trmal.

Ústecká radnice tento týden uvolnila mimořádný příspěvek 5000 korun pro každou ústeckou školu a školku. „Školy za ně mohou nakoupit dezinfekční prostředky a hygienické potřeby. Celková částka na toto hygienické opatření představuje 240 000 korun,“ řekla ČTK už dříve mluvčí magistrátu Romana Macová. Kromě škol a školek dostane příspěvek také dům dětí a mládeže, kde navštěvují kroužky stovky ústeckých dětí.

sinfin.digital