3 důležité věci z domova, které byste dnes měli vědět

ČTK

vkr

Experti ze státního i soukromého sektoru budou dnes na pražském Žofíně jednat o zavedení vysokorychlostní železnice v Česku. Podle Správy železniční dopravní cesty by první taková železnice mohla v Česku vzniknout do roku 2030. Brněnský krajský soud bude řešit žádost na obnovu procesu boxera Ľudovíta Plachetky, který je odsouzený za znásilnění. Co dalšího se dnes v Česku děje?

Experti budou jednat o rychlé železnici

Experti na železniční dopravu a představitelé státu budou dnes jednat o připravované stavbě vysokorychlostní železnice v Česku a o otevírání trhu železniční dopravy konkurenci Českých drah. Součástí diskuse na Žofínském fóru bude i evropská legislativa, podle které musí stát postupovat při budoucím výběru dopravců na dotovaných linkách. Příprava na výstavbu vysokorychlostních tratí pro vlaky jedoucí více než 300kilometrovou rychlostí je zatím v Česku ve fázi prvních studií. Letos v květnu vláda schválila koncepční materiál, který stanovuje základní sít rychlých spojení největších českých měst na vysokorychlostní železnice v zahraničí. První takovou tratí je propojení Berlína přes Drážďany s Prahou, hotová by mohla být podle Správy železniční dopravní cesty do roku 2030.

Soud bude řešit obnovu procesu boxera Plachetky

Krajský soud v Brně se dnes bude znovu zabývat žádostí o obnovu procesu trojnásobného mistra republiky v boxu Ľudovíta Plachetky, který je odsouzený za znásilnění. V září na veřejném zasedání soud vyslechl čtveřici svědků, boxerova právnička požádala o to, aby si soud vyžádal mimo jiné i záznamy telefonických hovorů. Plachetku soud poslal na osm let do vězení za znásilnění, podle odsouzeného se však objevily nové důkazy o tom, že si poškozená znásilnění vymyslela. Znásilnění se podle spisu stalo v červenci 2011 v Brně-Maloměřicích v Plachetkově autě. Boxer vezl tehdy dvacetiletou sestru své družky na sedadle spolujezdce. Přes údajný odpor mladé ženy ji po zastavení u garáží svlékl a měl s ní pohlavní styk.

sinfin.digital