Půl milionů Čechů má vážný problém se závislostí. Léčba stojí pojišťovny 1,5 miliardy ročně

ČTK, lup

Léčba závislostí stojí ročně asi 1,5 miliardy korun ze zdravotního pojištění, další peníze řeší její sociální dopady nebo prevenci. Vážný problém má podle odhadů odborníků minimálně půl milionu Čechů. V rozhovoru s ČTK to řekl Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

"Nicméně odhady také říkají, že většina z peněz nejde na specializovanou léčbu, ale často jsou to jednorázové či občasné návštěvy u ambulantního psychiatrického lékaře a jednotlivá vyšetření," uvedl Vobořil. Asi 300 milionů ročně jde podle něj lůžkovým zařízení pro závislé na alkoholu, kolem 200 milionů korun pro laboratoře, které zpracovávají výsledky testů.

Peněz ze zdravotního pojištění je podle Vobořila dost, ale nejdou cíleně. Pomoci by podle něj mohla reforma psychiatrické péče, pokud by její autoři naslouchali adiktologům, tedy odborníkům věnujícím se závislostem. "Našel by se způsob, jak lépe analyzovat prostředky, možná je zredukovat na ty nejpotřebnější činnosti a možná by to bylo i levnější," dodal.

V Národním registru léčby uživatelů drog bylo loni evidováno asi 7200 pacientů. Více než čtvrtina se léčila kvůli alkoholu, tři procenta kvůli hazardu. Ženy u většiny závislostí tvořily třetinu klientely, u patologického hráčství ale méně než desetinu. Téměř polovina jich byla mezi uživateli léků na spaní a sedativ.

3685777:article:true:true:true

sinfin.digital