Kauza Ortel rozkládá Českého slavíka. Vítězní Kabáti vrací ocenění

ČTK

luš

Skupina Kabát vrací Českého slavíka pořádající agentuře Musica Bohemica. Pokud agentura doloží skutečné počty hlasů pro kontroverzní kapelu Ortel a Kabát jich bude mít více, přijme cenu zpět. Novináře o tom dnes informoval manažer Kabátu Radek Havlíček. Pořadatel chce s muzikanty o záležitosti jednat.

Pořadatelé se rozhodli přiznat kontroverzní skupině Ortel a jejímu zpěvákovi kvůli údajné podpoře nad rámec pravidel stejný počet bodů jako loni. Ortel tak skončil druhý v kategorii skupin a její lídr Tomáš Ortel třetí v kategorii zpěváků. Během sobotního vyhlašování výsledků ankety o tom organizátor neinformoval, oznámil to až později na internetu.

„Slavíka nyní musíme vrátit zpátky na agenturu Musica Bohemica a agentura má teď prostor na to, aby všem vysvětlila, kolik těch hlasů opravdu bylo, kolik jich vyřadila a proč je vyřadila. Jestli má oporu v tom, že to bylo oprávněně, tak musí vysvětlit, co to znamená. Použití hlasů z loňského roku je to nejhorší řešení, jaké mohlo nastat,“ řekl ČTK manažer Havlíček.

„S kapelou se samozřejmě setkáme a budeme o celé záležitosti jednat,“ uvedl na dotaz ČTK ředitel agentury Musica Bohemica Jaroslav Těšínský.

Havlíček zdůraznil, že kapela nenapadá ani agenturu, ani anketu jako takovou, ale musí být jasně řečeno, čí ta cena opravdu je. „Bude-li to dávat smysl a Kabát bude vítězem ankety, tak si slavíka zase vezme. Není-li ale vítězem, tak je nesmysl, aby doma cenu držel a tvářil se, že je jeho. Navíc, když výsledek zpochybnil sám vyhlašovatel. Kabát nejsou Rychlé šípy, ale nechceme, aby na nás někdo ukazoval, že máme něco, co není naše. Nejde o žádné gesto ani podporu kohokoliv,“ zdůraznil Havlíček.

sinfin.digital