Lobbista Janoušek je invalida, píše se v usnesení soudu. Vyvázne bez zbytku trestu?

ČTK

raz

Odsouzený lobbista Roman Janoušek, který kvůli svému zdravotnímu stavu nenastoupil do vězení, je od loňského jara invalida, uvedl dnes server iRozhlas.cz, který cituje z listopadového usnesení Krajského soudu v Brně. Lobbista byl v roce 2012 odsouzen za to, že autem porazil ženu, na konci listopadu měl po přerušeném trestu nastoupit zpět do vězení, což neučinil. Žádá o upuštění od zbytku trestu. Rozhodovat o tom bude Krajský soud v Brně, řekla webu mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Server má k dispozici usnesení Krajského soudu v Brně z 15. listopadu, ve kterém stojí, že kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu poklesla Janouškova pracovní schopnost o 80 procent „a den vzniku invalidity byl stanoven k 30. 3. 2016". „Odsouzenému byl výkon uloženého trestu odnětí svobody poprvé přerušen 9. 3. 2016, tedy před téměř rokem a tři čtvrtě, a během této doby se jeho zdravotní nezlepšil, spíše se zhoršuje," stojí dále v usnesení z poloviny listopadu.

Brněnský krajský soud tehdy rozhodoval o Janouškově žádosti o další přerušení výkonu trestu. Žádost zamítl, mluvčí soudu Eva Sigmundová ale uvedla, že soud má za to, že prognóza Janouškova zdravotního stavu nepředpokládá takové zlepšení, aby byl v dohledné době schopen odpykat si zbytek trestu, a jeho obtíže by se měly řešit spíš žádostí o upuštění od zbytku trestu. Janoušek následně o upuštění od zbytku trestu požádal Městský soud v Praze, který ho jako prvoinstanční soud poslal do vězení. Jak ale serveru iRozhlas.cz řekla mluvčí pražského soudu Markéta Puci, řešit se to nakonec bude u Krajského soudu v Brně.

sinfin.digital