Rozpočet v prvním čtení nejspíš projde. Podpoří ho ČSSD, lidovci i SPD

ČTK

raz

Návrh státního rozpočtu podpoří v prvním čtení KDU-ČSL i ČSSD, které se na jeho vytvoření v koalici s ANO podílely. Pro návrh bude i SPD, která tak chce zamezit rozpočtovému provizoriu. STAN a TOP 09 naopak budou navrhovat vrácení návrhu vládě k přepracování. Komunisté návrh rozpočtu aktivně nepodpoří, nebudou ale hlasovat ani pro jeho vrácení vládě. Všechny strany navrhují přesuny peněz v rozpočtu.

„V prvním čtení podpoříme tento dohodnutý rozpočet, protože si myslíme, že je to kompromis. Zároveň tam máme dvě zásadní připomínky," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci budou chtít od ledna plošné zvýšení platů učitelů o pět procent, což by znamenalo nárůst výdajů o tři miliardy korun. Zároveň přidat peníze vyčleněné na sociální služby o dvě miliardy. Odkud by se peníze měly do těchto kapitol přesunout, chtějí upřesnit až ve druhém čtení rozpočtu.

Také zástupci ČSSD dnes zopakovali, že základní parametry rozpočtu v prvním čtení podpoří. Při dalším projednávání ale chtějí přidat zhruba 3,5 miliardy korun na sociální služby. Budoucí vládu také chtějí zavázat ke zvyšování prostředků na školství v rozpočtech pro nadcházející roky.

Horáček: Na Hradě sedí větší hrozba než teroristi, u Babiše ctěme presumpci neviny

sinfin.digital