3 důležité věci z domova, které byste dnes měli vědět

ČTK

ekb

Prezident Miloš Zeman se setká s posledními třemi kandidáty na ministry, se kterými chce projednat jejich plány na jednotlivých rezortech. Do zámku v Lánech mají dorazit pravděpodobní ministři kultury Ilja Šmíd, školství Robert Plaga a zemědělství Jiří Milek. Jaké další zprávy by vás neměly minout? 

Prezident Zeman dnes ukončí schůzky s kandidáty na ministry

Prezident Miloš Zeman dnes ukončí schůzky s kandidáty na ministry. Dosud se v Lánech setkal se šesti adepty na členství v menšinovém kabinetu Andreje Babiše. Dnes odpoledne má v plánu přijmout poslední tři ministerské nováčky – do lánského zámku mají dorazit pravděpodobní ministři kultury Ilja Šmíd, školství Robert Plaga a zemědělství Jiří Milek. První kandidát je pozván na 13:00, poslední na 16:00. S dosavadními členy vlády se setkávat nebude. Schůzky s navrženými ministry Zeman zdůvodnil snahou se s nimi seznámit a prodiskutovat jejich záměry na jednotlivých ministerstvech.

Soud se začne zabývat kauzou muže, který zmanipuloval hru Bingo

Případ Pavla Fantyše, který byl v minulosti jako uprchlý odsouzen za zmanipulování televizní hry Bingo, dnes začne projednávat pražský městský soud. Muž v roce 1995 utekl do ciziny, dopaden byl letos v létě. Po převezení do Česka požádal o nové projednání případu. Za podvod by mu běžně hrozilo až deset let vězení, v původním líčení byl ovšem potrestán pěti lety odnětí svobody a soud nyní nesmí uložit přísnější trest. Podle obžaloby Fantyš podvodně získal nejméně 27 milionů korun. Do vysílání chodili výhry vyzvednout náhradníci, které sháněl prostřednictvím šestice mužů. Ti byli obviněni spolu s Fantyšem, soudy jim nakonec uložily podmíněné tresty. Nové řízení se jich týkat nebude.

sinfin.digital