Volba Ondráčka do čela GIBS se bude kvůli zmatkům opakovat. Jasno bude až v lednu

ČTK

lup

raz

Zvolení Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů neplatí. Politik sice uspěl v tajné volbě, kde byl jediným uchazečem o místo, předseda sněmovny ale večer volbu prohlásil za neplatnou. Část sněmovních stran totiž výsledky zpochybnila. Volební komise podle nich počítala s jiným kvórem. Ondráček čelí i dnes kritice kvůli svému angažmá u policie před rokem 1989.

Vondráček prohlásil Ondráčkovo zvolení do čela komise za neplatné kvůli pochybnostem o tom, zda volební komise určila správně počet hlasů nutných ke zvolení, tedy kvorum. „S naprostou jistotou nelze určit ze záznamu, kolik poslanců si nevyzvedlo hlasovací lístky," řekl. Část poslanců poukazovala na to, že Ondráček dnes ve skutečnosti zvolen nebyl.

Ondráčkova nominace do čela komise budí spory kvůli jeho působení za socialismu. Kritici poukazují na to, že v roce 1989 zasahoval jako policista proti demonstracím kritiků tehdejšího režimu. Proti Ondráčkovu zvolení protestovalo dnes v podvečer před Sněmovnou několik desítek lidí.

Ondráčka se na samý závěr sněmovního jednání zastal jeho stranický kolega Leo Luzar. Řekl, že Ondráček je doma a „není mu do zpěvu". „Jak byl mladý, tak plnil rozkaz. Potom sloužil 27 let poctivě této republice ve významných funkcích v policii, ve vyšetřovacích orgánech, prošel bezpečnostními prověrkami," argumentoval. Ohledně večerní protestní demonstrace řekl, že to, co tam zaznělo, hraničilo s lynčem. „Prostě ti, co to zorganizovali venku, by se měli stydět," dodal Luzar.

Babiš narazil i u lidovců. Vládu, ve které je premiérem, nepodpoří

sinfin.digital