Prohlášení vlády je „odfláknuté“, tvrdí lékařská komora. Není jasné, kde vezme na zdravotnictví peníze

ČTK

ekb

V programovém prohlášení menšinové vlády ANO podle České lékařské komory (ČLK) chybí informace o tom, kde vezme zdravotnictví peníze. Dokument je "odfláknutý a obecný", řekl ČTK její prezident Milan Kubek. Vláda v prohlášení slibuje například nový zákon o zdravotních pojišťovnách, jejich větší konkurenci a smluvní volnost. Chce také zlepšit hospodaření státních nemocnic, zavést centrální nákupy a upravit účtování zpětných bonusů.

Podle prezidenta ČLK v prohlášení ale chybí zásadní věci. "Chybí tam, jak se dostanou peníze do zdravotnictví. Není tam nic o připojištění, valorizaci platby za státní pojištěnce nebo že by do zdravotnictví měly přijít peníze ze spotřební daně na tabák nebo alkohol," uvedl Kubek. Postrádá také důraz na spravedlivé rozdělování peněz z pojištění.

Vláda slibuje jednotný zákon pro všechny zdravotní pojišťovny. Snížení jejich počtu navrhovala i ČLK, spojit by se podle Kubka mohly Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), Vojenská zdravotní pojišťovna a Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, které zřizuje stát. "Peníze, které se ušetří na režijních nákladech, by měly jít na vybudování fungujícího revizního systému zdravotních pojišťoven," řekl.

Nesouhlasí ale s avizovaným "odpolitizováním" orgánů VZP. Nad zástupci velkých zaměstnavatelů nebo jinými "odborníky" by měl stát podle Kubka mnohem menší kontrolu než dosud nad nominanty politických stran. Vládou slibované posílení smluvní volnosti mezi ambulancemi, nemocnicemi a pojišťovnami může být podle komory i nebezpečné a hrozí vystavit soukromé lékaře tlaku velkých zdravotnických řetězců, které mohou nabízet nižší ceny péče.

Dosavadní elektronizaci zdravotnictví a povinné elektronické recepty považuje komora za experimenty. "Stát by měl začít s elektronizací u sebe," dodal. Vládou slibovaný systém kontroly péče je podle Kubka snadné slíbit, ale bude se těžko realizovat, protože nemocnice není možné snadno porovnávat. Podobně nejasné je podle něj plánované odměňování občanů, kteří pečují o své zdraví. Vláda ale v prohlášení neuvádí, jak se to bude prokazovat.

sinfin.digital