První vlaštovka během pár dnů? Ministerstvo zkoumá, zda může zveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu

ČTK, raz

Ministerstvo financí si nechává zpracovat právní analýzu, zda může zveřejnit zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. O povolení zveřejnit zprávu požádalo i OLAF, řekla dnes novinářům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Informace, které bude možné zveřejnit, by chtěla poskytnout v řádu dnů. Kvůli padesátimilionové dotaci pro farmu Čapí hnízdo byl v Česku obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).

„Dokud nebudu mít zpracovanou analýzu od právníků, informace od OLAFu, případně se obrátím na dozorujícího státního zástupce, tak ministerstvo financí zprávu zveřejnit nemůže," řekla Schillerová. Vyjádření státního zastupitelství chce získat z toho důvodu, že se nechce dopustit maření vyšetřování v případě farmy Čapí hnízdo. Na OLAF se české ministerstvo obrátilo ve středu.

Schillerová také uvedla, že sama zprávu OLAF nečetla. Dokumentem se podle ní zabývají pouze úředníci ministerstva, kterým daná problematika přísluší.

Ministerstvo financí zprávu OLAF obdrželo ve středu a předalo ji ministerstvu pro místní rozvoj, vedení ROP Střední Čechy a Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ), které se případem farmy Čapí hnízdo zabývají. NSZ dnes v tiskové zprávě oznámilo, že dokument předá Městskému státnímu zastupitelství v Praze. K obsahu zprávy nebude NSZ poskytovat žádné informace, protože dokument může sloužit jako důkaz v probíhajícím trestním řízení a zveřejněním podrobností by mohlo být mařeno trestní řízení.

Piráti a TOP 09 prahnou po zprávě OLAF k Čapímu hnízdu. Tlačí na ministerstvo, aby ji zveřejnilo

sinfin.digital