Od ledna se zvýší minimální mzda. Zaměstnavatelé protestují, zcela spokojené nejsou ani odbory

ČTK

luš

Minimální mzda se od ledna zvýší, a to o 1200 korun na 12 200 korun. Zvedne se tak o 11 procent. Podle údajů ministerstva práce by si mělo polepšit asi 132 000 lidí, kteří za nejnižší odměnu pracují. Vláda Andreje Babiše v programovém prohlášení uvedla, že připraví závazná pravidla pro předvídatelný růst minimální mzdy. Menšinový kabinet ANO nemá ale ve Sněmovně vyjednanou podporu.

Nejnižší hodinová mzda se z 66 korun zvyšuje na 73,20. Přidání lidem s minimálním výdělkem podle propočtů resortu práce podnikatele letos vyjde navíc na 3,1 miliardy a stát pak na 671 milionů. Na sociálním a zdravotním pojištění by mělo do rozpočtu přitéct o 1,28 miliardy víc.

Bývalá vláda Bohuslava Sobotky zvedala minimální mzdu každý rok. Za čtyři roky ji tak zvýšila o 3700 korun. Chtěla ji přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy a tlačit také na růst ostatních výdělků v zemi.

Podle zaměstnavatelů se minimální mzda v Česku stala politickým tématem. Její skokové zvyšování odmítají. Žádají jasná pravidla pro růst, aby firmy mohly předem odhadnout náklady a připravit se na ně. Podle vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR by se nejnižší výdělek měl navázat na vývoj průměrné mzdy, HDP a cen.

Podnikatelé podotýkají, že zvýšení minimální mzdy o 11 procent neodpovídá růstu ostatních výdělků, ani růstu české ekonomiky. Odbory naopak požadovaly výraznější přidání, a to o 1500 korun. Argumentovaly tím, že čistá minimální mzda je pod hranicí příjmové chudoby. V roce 2016 nejnižší čistý výdělek činil 8811 korun a hranice chudoby pro jednotlivce 10 691 korun.

sinfin.digital