Zlořád jménem komunisti, nejhůř placená práce. Nejlepší rozhovory z Česka v roce 2017

Info.cz

Rok 2017 se v české politice nesl hlavně v rytmu sporů bývalého premiéra Bohuslava Sobotky s tím současným, Andrejem Babišem, a také s prezidentem Milošem Zemanem. Reportéři INFO.CZ vám v něm ale přinesli i řadu rozhovorů, které šly tak trochu mimo mainstream. Vzali jsme vás za Zdenou Mašínovou, které nacisti zabili otce a komunisté matku. Jako jedni z prvních jsme vyzpovídali Sašu Uhlovou, novinářku, která se v unikátním cyklu vydala do míst, kde lidé dostávají ty nejnižší platy. Popovídali jsme si také s novými tvářemi politiky, které možná jednou změní Česko. Tady je přehled vašich nejoblíbenějších rozhovorů se zajímavými Čechy.

Zdena Mašínová

Některých rodin se historické události dotknou jen zlehka. Rodinu Zdeny Mašínové ale zasáhly téměř všechny zlomové okamžiky 20. století. Její otec byl legionářem v Rusku, za druhé světové války se pak angažoval v odboji. Její bratři se zase účastnili protikomunistického odboje a za dramatických okolností utekli na Západ, matka zemřela ve vězení. Jak na svou rodinu Zdena Mašínová vzpomíná? Proč podle ní měla být komunistická strana zakázaná? A jak vnímá dnešní politickou scénu? Čtěte rozhovor.

Oto Novotný

Jedním z poražených končícího roku je na domácí politické scéně ČSSD. Strana nedokázala voličům prodat své úspěchy, její pověst poškodily spory s koaličními partnery. Po chaotickém období, kdy Bohuslav Sobotka podával a nepodával demisi, odvolával Andreje Babiše z postu ministra financí a nakonec odstoupil z pozice předsedy strany, se už sociální demokraté nestihli vzpamatovat. Co se stranou děje? O tom jsme si povídali s mužem, který dovnitř ČSSD vidí jako málokdo. Radil totiž hned několika jejím předsedům.

sinfin.digital