Vláda chystá převrat v jednacím řádu: Omezí počet úřadů, které budou připomínkovat materiály

ČTK

Materiály především nelegislativního charakteru, které se chystá projednávat vláda, by mohl připomínkovat menší počet úřadů. Počítá s tím návrh úpravy jednacího řádu a legislativních pravidel vlády, který připravil ministr spravedlnosti a šéf Legislativní rady vlády Robert Pelikán. Dokument, který má ČTK k dispozici, omezuje mimo jiné i okruh lidí, které se účastní jednání vlády. Na každé schůzi by v budoucnu nemusel být předseda Českého statistickéhoa úřadu (ČSÚ), státní tajemník pro evropské záležitosti či prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Na návrh dnes upozornil server Česká justice.cz.

Návrh by měl podle Pelikánova materiálu zefektivnit a zrychlit projednávání dokumentů předložených vládě, ale i samotné jednání vlády. „Není nutné, aby materiály pouze technického nebo organizačního charakteru s minimálním dopadem z hlediska ekonomického, politického a sociálního byly posuzovány v meziresortním připomínkovém řízení všemi povinnými připomínkovými místy," stojí v návrhu.

Materiály podle návrhu postačí projednat mezi resorty, kterých se přímo týkají. Počet rozporů mezi ministry by mělo snížit ustanovení, podle kterého by se kvůli jejich řešení konala postupně jednání náměstků, samotných ministrů a nově ministrů s premiérem. „Předpokládá se, že předseda vlády jako osoba stojící v čele vlády by měl přispět k vyřešení rozporu," uvádí návrh.

Zklamání týdne: Michal Horáček. Komentář Petra Holce

sinfin.digital