ČSSD na okraji, Piráti při síle, Babiš u kormidla. Jak rok 2017 změnil českou politiku

ČTK

raz

Sněmovnu v letošním roce výrazně obměnily podzimní volby. Poslanecké lavice nejen kvůli volebním výsledkům opustila řada dlouholetých poslanců, naopak se v nich objevily nové tváře. Nově zavítalo do Sněmovny přes 120 poslanců. Novou sněmovní stranou se stali Piráti s 22 poslanci, nově vznikl klub poslanců Starostů, kteří dříve kandidovali společně s TOP 09. Bývalé vládní koalici se vesměs dařilo prosazovat své návrhy, nepodařilo se prosadit zákon o sociálním bydlení.

Volby zamíchaly i postavením dosavadních stran. Zatímco před čtyřmi lety vstupovalo ANO jako sněmovní nováček se 47 poslanci, letos už posílilo na 78 zákonodárců. Posílila i ODS na 25 poslanců. Naproti tomu komunisté 18 křesel ztratili. V čele Sněmovny po volbách stanul její dosavadní místopředseda Radek Vondráček (ANO), zatímco její bývalý předseda Jan Hamáček (ČSSD) se stal jejím místopředsedou.

Poslanci letos až do voleb absolvovali osm schůzí. Poslední z nich se uskutečnila čtyři dny před volbami a řešila se na ní kauza těžby lithia. Protože sněmovní jednací sál procházel rekonstrukcí, museli se poslanci sejít v jiné sněmovní budově. Po mnohahodinové diskusi vyzvali vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Osobnosti roku 2017: Doma Zeman s Babišem, venku ženy, které upozornily na sexuální násilí

sinfin.digital