Herny tiše mizí z Česka. Do konce roku jich zůstane jen třetina, tvrdí ministerstvo financí

ČTK

raz

Počet heren v Česku klesne za období od konce loňského roku do konce roku 2018 na třetinu, tedy ze 6100 zhruba na 2000. V rozhovoru s ČTK to řekl náměstek ministra financí (MF) Ondřej Závodský. Podle nového zákona o hazardu, který platí od začátku roku 2017, bude od začátku roku 2018 pro hráče na automatech povinná registrace. Z restaurací by měly automaty během příštího roku prakticky zmizet, uvedl náměstek.

„Letošní rok byl rokem internetu. Teď přichází druhá fáze, která je zákonem nastavená, jde jen o to ji administrativně dotáhnout. A to jsou kamenné pobočky. Měli jsme 6100 provozoven, teď jich máme 3800. Věřím, že do léta se jejich počet sníží na 2500, do konce příštího roku pak na 2000. Pro mě je zásadní, že z toho původního počtu provozoven půjdeme na třetinu," uvedl Závodský, který ve funkci na konci prosince skončí.

Podle něj byly poslední licence s platností na jeden rok vydány počátkem letošního roku. „Cokoliv bude provozováno se starým povolením i po 1. lednu 2018, se musí přizpůsobit drtivé většině nástrojů nového zákona. To znamená například registrace hráčů nebo nutnost nabízet sebeomezující opatření pro hráče," doplnil náměstek.

Zklamání týdne: Michal Horáček. Komentář Petra Holce

sinfin.digital