Češi si neuvědomili svou malost, píší o rozpadu federace slovenští novináři

ČTK

raz

Rozdělením československé federace na konci roku 1992 váha obou nových států dramaticky klesla, ačkoliv v očích Slováků paradoxně stoupla, protože jako národ byli povýšeni do kategorie sice malého, ale vlastního státu. Češi naopak do této kategorie spadli, aniž si to pořádně uvědomili, napsal dnes slovenský list Denník N. Podle listu Pravda zánik československé federace (ČSFR) byl z geopolitického hlediska výhodný pro Čechy.

„V devadesátých letech živil jejich (českou) iluzi o přetrvávajícím významu středně velkého státu mimoděk Václav Havel díky své mezinárodní autoritě. Po jeho odchodu se naplno projevila malost České republiky, zdá se ovšem, že tento fakt vidí všichni kromě samotných Čechů," uvedl Denník N.

Podle listu zaslepenost Čechů se projevuje postojem vůči EU, když čeští politici se chovají tak, jako by měla Evropa usilovat o pozornost české strany a nikoliv naopak. „Tuto zvláštní křeč nelze vysvětlit jinak, než neschopností pohlížet na Česko jako na malý stát přiměřeně malého významu, kterým se stal poté, co přišel o slovenskou část," dodal deník.

Dva týdny do voleb: jen třetina lidí ví, koho volit. Nelze vyloučit překvapení, říká Prokop

sinfin.digital