„Bál jsem se, že Svobodné budou spory trápit dlouhodobě,“ říká pro INFO.CZ Petr Mach

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Před pár dny rezignoval Petr Mach na post šéfa Strany svobodných občanů. Chce tím ukončit třenice uvnitř uskupení. „Já jsem se velmi bál toho, že tyto rozpory budou stranu ničit dlouhodobě. A že mohou gradovat před volbami. Abychom pak nepůsobili rozhádaně, rezignoval jsem ještě letos,“ říká Mach v rozhovoru pro INFO.CZ. Věří si, že straníky přesvědčí o své vizi: jít do sněmovních voleb nejen s požadavkem vystoupení Česka z Evropské unie, ale třeba i otázkou daní. V koalici s dalšími pravicovými stranami být nechce. A skepticky se dívá i na možný úspěch nově vznikajících uskupení. „Český volič je docela konzervativní. Když někdo léta volí ČSSD nebo lidovce, tak je dost těžké ho přesvědčit, aby svou volbu změnil,“ tvrdí zakladatel Svobodných.

Minulý týden jste rezignoval na svou funkci ve vedení strany. Jako důvod jste uvedl nesouhlas ohledně ústředního tématu do sněmovních voleb. Vy na rozdíl od „druhého křídla“ nechcete, aby jediným tématem bylo vystoupení Česka z EU. Bylo nutné kvůli tomu rezignovat?

Jsem přesvědčen, že o tom, jak vymezit komunikaci Svobodných pro volby do Poslanecké sněmovny, by neměl rozhodnout úzký výbor v rozporu s tím, co chce většina členů strany. Našel jsem proto jediné možné řešení – rezignaci, zvolení nového lídra. Já se samozřejmě o tu pozici budu ucházet. Mám svou představu, s čím do voleb jít. A pevně věřím, že ti, co mají druhou představu, tedy že by téma vystoupení z EU mělo být jediným tématem, budou mít svého kandidáta. Členové si budou moct vybrat.

Kdy?

Nyní je na předsednictvu, které má po mé rezignaci čtyři členy, aby vypsalo volbu předsedy. Doufám, že bude bez zbytečného odkladu. Mohla by proběhnout v lednu.

Co když nebudete zvolen?

Pevně věřím, že zvolen budu. Kdyby ne, tak stále zůstanu významným reprezentantem Svobodných jako europoslanec. Jako zakladateli mi samozřejmě nikdy nebude osud strany lhostejný. Nyní se budu velmi usilovně snažit o to, abych členy strany – což je zhruba 900 lidí – přesvědčil, aby zvolili ten směr, který reprezentuji já. A kdyby to nevyšlo, tak se zamyslím nad tím, co bude nejlepší strategií pro mě.

Věříte si?

Celkem si věřím.

Spory u Svobodných. Mach už není předseda

sinfin.digital