Experti: Podvod s penězi EU je čára, za kterou se nechodí. Teď to ale Babiše v Bruselu nepoloží

Lucie Bednárová

Obvinění z dotačního podvodu, kterému čelí premiér Andrej Babiš kvůli kauze Čapí hnízdo, v Bruselu zatím tolik nerezonuje. Česko je příliš malá země a EU musí řešit mnohem zásadnější problémy, jako je migrace nebo odchod Spojeného království. Na postavení ministerského předsedy mezi ostatními unijními lídry proto teď zásadní vliv pravděpodobně mít nebude. Mnohem důležitější bude, jak se bude Babiš prezentovat a jaké postoje bude v unii zastávat. Redakci INFO.CZ to potvrdili odborníci na bruselskou politiku a unijní instituce. 

„Buďme realisté ohledně toho, jak EU a její instituce fungují. To, co se děje uvnitř zemí EU, obyčejně nemívá vliv na to, co probíhá na úrovni celé unie. Nepodepisuje se to ani na pozici premiérů při jednání,“ myslí si šéfredaktor bruselského serveru EU Observer Eric Maurice.

Český premiér Andrej Babiš čelí podezření z dotačního podvodu a také z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Podvodu se měl dopustit při žádosti o dotaci na farmu Čapí hnízdo. V minulých dnech do Česka doputovala zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Novináři z Hospodářských novin uvedli s odkazem na dokument, že podle unijních vyšetřovatelů by postup farmy při žádosti o padesátimilionovou dotaci mohl být hodnocen jako podvod. Babiš veškerá obvinění dlouhodobě odmítá a hovoří o účelovosti a také o politické motivaci celého stíhání.

Komentář: Zeman ve sněmovně nezklamal, Babiš může být klidný

sinfin.digital