Colloredo-Mansfeldovi a Opočno: Naději na obnovu řízení získali hned od dvou soudů

ČTK

luš

Restituční spor o vydání mobiliáře ze zámku Opočno Jerome Colloredo-Mannsfeldovi bude opět řešit Ústavní soud. Colloredo-Mannsfeld už minulý týden uspěl u Ústavního soudu s návrhem na obnovu řízení o svých dvou ústavních stížnostech. Návrh na obnovu řízení podal v září 2017 poté, co v závěru roku 2016 uspěl se stížností u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Plénum Ústavního soudu o obnově řízení rozhodlo 3. ledna. ČTK o tom dnes informovala advokátní kancelář Kasl & partner, která Colloredo-Mannsfelda zastupuje.

Obdobný spor o mobiliář z Opočna soudy řeší i v případě Colloredo-Mannsfeldovy sestřenice Kristiny Colloredo-Mansfeldové. Také jí dnes ve snaze o obnovu řízení před českými soudy dal za pravdu Evropský soud pro lidská práva. Colloredo-Mansfeldová nyní u Ústavního soudu může, podobně jako Jerome Colloredo-Mannsfeld, požádat o obnovu řízení, její právník uvedl, že tak učiní.

Spor Colloredo-Mannsfelda u Ústavního soudu bude dál pokračovat řízením o jeho ústavních stížnostech tak, jako by o nich v minulosti nebylo rozhodnuto. Řízení se tak vrátí zpět téměř o osm let, protože první ústavní stížnost Colloredo-Mannsfelda Ústavní soud zamítl v srpnu 2010 a druhou v dubnu 2012. Restituční spory o Opočno trvají 27 let. O mobiliář Mannsfeld a Mansfeldová u obecných soudů usilovali společně, k Ústavnímu soudu šel se stížností každý sám.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital