Trestní stíhání Babiše by mohlo pokračovat, až skončí v politice, naznačuje poslankyně ANO

Podle poslankyně hnutí ANO a místopředsedkyně Mandátového a imunitního výboru Taťány Malé možná není úplně nutné, aby poslanci nyní vydali premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Podle ní by totiž šetření a případný soud mohly pokračovat až poté, co Babiš odejde z politiky. „Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky, nebo prostě do doby, než budou nové volby. Co se stane?,“ táže se v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ Malá.  Rozhovor vyšel v lednu 2018, znovu ho vydáváme s ohledem na nominaci na ministryni spravedlnosti.

Jak s několikahodinovým odstupem hodnotíte včerejší schůzi Poslanecké sněmovny, jejímž jediným bodem bylo nakonec hlasování o důvěře jednobarevné vládě Andreje Babiše?

Všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně se v průběhu dne jasně vyjádřily, že důvěru vládě Andreje Babiše nedají, to prohlásily poměrně jasně. A potom tím, že požádaly o přerušení schůze, tak prakticky dosáhly toho, čeho původně chtěly dosáhnout. Tedy aby mandátový a imunitní výbor rozhodl, pokud jde o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, ještě předtím, než bude celá sněmovna hlasovat o důvěře. Chtěly toho dosáhnout, a nakonec se jim to prakticky za každou cenu podařilo. Říkám to mimo jiné proto, že jsem dala za poslance hnutí ANO v Mandátovém a imunitním výboru čestné slovo, že v úterý, tedy před jednáním sněmovny a před hlasováním o důvěře, uděláme maximum pro to, abychom o případném doporučení k vydání nebo nevydání rozhodli.

Přehledný návod, jak zažádat o voličský průkaz pro druhé kolo voleb, nalezete zde

sinfin.digital