Mladým lidem se do klášterů nechce, láká je manželství. Řeholníků v Česku ubývá

Info.cz

V České republice stále klesají počty řeholníků. Podle břevnovského arciopata Prokopa Siostrzonka důvodem může být to, že mladí lidé mají širokou nabídku možností a těžko se rozhodují. „Vidíme, že váhají, zda vstoupit do manželství, váhají tedy i s rozhodnutím pro zasvěcený život," řekl ČTK. Mužských řeholníků je v ČR 669, sester je skoro dvakrát více, 1138. Nejstarší mužský klášter v českých zemích je ten v Praze na Břevnově, od jeho založení 14. ledna uplyne 1025 let.

V Česku působí přes tři desítky řádů a kongregací, k nejznámějším patří cisterciáci, klarisky, boromejky, dominikáni, trapisté, františkáni, premonstráti, benediktini nebo voršilky, mnohé z nich mají mnohasetletou tradici. Vedle asketického života a konání kněžských povinností patří k náplni života řádových bratří a sester i charita a rozvíjení vzdělání a vědy.

Mluvčí České biskupské konference (ČBK) František Jemelka ČTK řekl, že v Česku k 1. lednu roku 2017 působilo celkem 95 řeholních institutů, z toho 30 mužských a 65 ženských řeholních řádů, společenství a institutů. K témuž datu bylo v zemi celkem 1807 řeholníků. Před deseti lety ČBK uváděla, že v řádech a kongregacích žilo 1775 řeholních sester a 785 řeholníků. V roce 1995 to bylo 2647 sester a 959 řádových bratrů.

Od Zemana čekám to nejhorší. Nemá kde brát, útoky na Drahoše má Hrad připravené, říká Pehe

sinfin.digital