Aféra lithium se vrací: Česko s EMH do týdne uzavře dodatek k memorandu, detaily vláda tají

ČTK, raz

Česko uzavře s australskou firmou European Metal Holdings (EMH) do jednoho týdne dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce. Novinářům to dnes po jednání se zástupci EMH a dceřiné firmy Geomet řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). O obsahu dodatku podle něj ještě není možné mluvit. Variant kapitálových účastí je podle něj několik, nevyloučil ani účast státní firmy Diamo.

„Jednání bylo delší, než jsem předpokládal. Během něj jsme si vyjasnili vnímání memoranda, jeho obsahu a právní závaznosti. A abychom toto vnímání stvrdili i právně relevantním dokumentem, dohodli jsme se, že k memorandu uzavřeme dodatek do jednoho týdne," uvedl Hüner.

3713123:article:true:true:true

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Důvodem bylo memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) a které se stalo terčem kritiky zejména od hnutí ANO. Dnešní jednání bylo první, které Hüner od loňských voleb do Sněmovny s těžaři vedl.

sinfin.digital