V Praze pobýval nebezpečný terorista, který měl být hlavním vrahem v Bataclanu. Zatkli ho i díky Čechům

lup

V Praze před třemi lety pobýval nebezpečný terorista, jenž byl součástí skupiny, která o pár měsíců později útočila v klubu Bataclan a na dalších místech Paříže. Uvedla to Česká televize. Jednalo se o Maročana s francouzským pasem Redu Hame, jehož jméno se v minulých letech vyskytovalo v médiích v souvislosti s radou, kterou si islamisté předávali – že je výhodné cestovat zpět do Západní Evropy právě přes Prahu. O jeho pobytu v tuzemské metropoli se dosud veřejně nevědělo. Muže se i díky informacím od tuzemských tajných služeb podařilo již v srpnu 2015 – tedy ještě před útokem – zadržet.

Při sérii atentátů ve francouzské metropoli zahynulo 13. listopadu 2015 celkem 130 lidí. Nejhorší byl masakr v rockovém klubu Bataclan – právě tam se měl dostavit i nebezpečný radikál Reda Hame, který v Praze pobýval.

Maročan s francouzským pasem si podle ČT v české metropoli zaplatil hned několik hotelů ve snaze skrýt své stopy. Nakonec pobýval v hotelu Duo. S nikým se nesetkal a po celou dobu ho sledovala BIS. „Byli jsme mu doslova v patách, a proto můžeme potvrdit, že v České republice nechystal žádný teroristický útok,“ přiblížil pro ČT mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Exkluzivně: Přežila teror v Bataclanu. Útoky Národní fronty jsou podle ní ještě horší

sinfin.digital