O budoucnosti Libeňského mostu se rozhodne příští týden. Co se stavbou rozsekne ministerstvo

ČTK

pav

Ministerstvo kultury rozhodne o Liběňském mostu, zda dostane památkovou ochranu, příští týden. Uvedl to ministr kultury v demisi Ilja Šmíd, komentovat výsledek posudku ale nechtěl. Ministerstvo se ohradilo proti kritice, že jeho řízení zdržují nutnou opravu mostu. Praha by měla zřetelněji deklarovat, které stavby chce zachovat a které je možné nahradit novými, řekl Šmíd.

Uprchlíci mají v Paříži vlastní rádio. O čem chtějí nejvíc mluvit? Nahlédněte s INFO.cz do zákulisí

I případ Libeňského mostu je podle Šmída jedním z důvodů, proč je nutné přijmout nový památkový zákon. Měl by být podle něj víc sladěný se zákonem stavebním. Předchozí Sobotkově vládě se to nepodařilo a v zemi stále platí norma z roku 1987. „Chceme památkový zákon, který nebyl za minulé vlády schválen, zvednout a znovu ho výrazným způsobem projednat....a do vlády by měl jít asi v září,“ řekl.

Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) minulý týden řekl, že pokud ministerstvo kultury prohlásí Libeňský most památkou, obnoven a znovu zprovozněn bude nejdříve za osm let. Pokud památkou nebude, mohla by se na něj doprava vrátit za necelé tři roky, uvedl. Most, který za 90 let své existence nebyl nikdy opravován, Praha v noci z 18. na 19. ledna kvůli havarijnímu stavu uzavřela pro MHD a osobní automobily.

Šmíd řekl, že Dolínek před dvěma týdny chtěl znát výsledek řízení o prohlášení za památku. „Řekl jsem mu, že jsme si už v roce 2016 vyžádali od Prahy posudek, který potřebujeme k tomu, abychom mohli zodpovědně prohlásit, nebo neprohlásit Libeňský most za památku. Bylo nám tehdy řečeno, že tato data dostaneme koncem ledna 2017,“ uvedl ministr. Podklady přišly na MK v těchto dnech.

sinfin.digital