5 důležitých věcí, které byste dnes měli vědět

ČTK

Michaela Kratochvílová

Policisté nadále pátrají po Tunisanovi podezřelém ze spáchání pondělního teroristického útoku v Berlíně. Česká národní banka bude jednat o sazbách a režimu devizových intervencí. Policie ukázala přibližnou podobu muže, který zaútočil na tenistku Petru Kvitovou. Co dalšího byste dnes měli sledovat?

Podezřelý na útěku

Tuniský občan Anis Amri, který je podezřelý ze spáchání pondělního teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně, je stále na útěku. Policie za informace vedoucí k jeho dopadení vypsala odměnu 100 tisíc eur. Na povrch pozvolna vyplouvá, že bezpečnostní složky sledovaly muže už v minulosti. Mimo jiné byl na seznamu lidí, kteří nesmějí cestovat letecky do USA. Americké bezpečnostní služby rovněž informovaly německé kolegy, že muž v minulosti vyhledával na internetu návody týkající se výroby výbušnin.

ČNB o intervencích

Česká národní banka potvrdí další pokračování intervencí. Kvůli sílící inflaci, která překonala odhady bankéřů, lze například podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška očekávat posun ukončení umělého oslabování koruny na druhé, spíše však třetí čtvrtletí nadcházejícího roku.

Identikit útočníka

Policie sestavila a zveřejnila identikit muže, který zaútočil v pondělí v Prostějově na tenistku Petru Kvitovou. Pachatel je podle nově dostupných informací vysoký asi 180 cm, má světlou pleť, hnědé oči, krátké hnědé vlasy a běžnou postavu. Stáří muže určili kriminalisté do 35 let.

Pošta bude stávkovat

Část odborů České pošty bude opět stávkovat za požadované navýšení tarifních platů o 2 500 Kč všem zaměstnancům. Protest se má přesouvat z jednoho pracoviště na další, aby dopady na zákazníky byly co nejmenší. V pondělí do stávky vstoupilo jen sto zaměstnanců z celkových 30 tisíc a dalších asi 150 lidí protest podpořilo.

V bojích umírali Turci

V bojích na severu Sýrie, které se momentálně zaměřily na osvobození města Al-Báb, padlo v průběhu středy čtrnáct tureckých vojáků. Střety pokračovaly v blízkosti tamější nemocnice, kterou samozvaný Islámský stát využívá coby stanoviště svých bojovníků a zbrojní sklad. Turecké nálety současně ve středu podle údajů armády zničily 67 islamistických cílů.

sinfin.digital