Pod Okamurou se kýve židle. Lidovci kvůli výrokům o Letech volají po jeho konci ve vedení sněmovny

ČTK

bau

KDU-ČSL vyvolá jednání o odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z pozice místopředsedy Sněmovny. Dnes to novinářům oznámil místopředseda lidovců Jan Bartošek, který chce získat 40 poslaneckých podpisů pro zařazení příslušného bodu na program nejbližší schůze Sněmovny, která začne 27. února.

Lidovcům vadí výroky Okamury o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku, považují je za zpochybnění holokaustu. „V praxi se ukazuje, že zlo vítězilo vždy, když slušní lidé mlčeli. A my jsme se rozhodli, že nebudeme mlčet k výrokům zástupců SPD,“ řekl Bartošek. „Jsme přesvědčeni, že není možné, aby v tak vysoké ústavní pozici byl člověk, který říká, že v Letech nebyl koncentrační tábor, že tam lidi neumírali, že nebyli mučeni,“ uvedl k návrhu na odvolání Okamury.

Bartošek chce oslovit poslance ze všech ostatních klubů, aby návrh podpořili. „Já předpokládám, že ta věc je natolik zásadní, že se k ní připojí další poslanci. Není možné zpochybňovat holokaust,“ řekl.

„Je pro nás důležité, aby ve vysokých ústavních funkcích byli lidé, kteří ctí svobodu, lidská práva, demokracii a nepřekrucují historická fakta,“ uvedl Bartošek. „Utrpení nerozlišuje, z kterého jste etnika, jakého jste vyznání a komu zrovna v politickém světě překážíte. Situace, která zde vzniká, nám začíná připomínat 30. léta, kdy dochází k nálepkování některých skupin obyvatel, a vnímáme to jako zcela zásadní nebezpečí pro demokracii a bezpečnost České republiky,“ řekl.

sinfin.digital