Uber možná v Česku podniká bez platného oprávnění, tvrdí v den protestu taxikářů ministerstvo

ČTK

raz

Ministerstvo průmyslu a obchodu má podezření, že Uber v Česku podniká bez platného živnostenského oprávnění. Jízdy řidičů v rámci platformy Uber totiž zřejmě zprostředkovává jiná firma než ta, která k tomu před pěti lety získala v Česku živnost. Skutečným zprostředkovatelem má být nizozemská Uber B.V. Uvedlo to dnes ministerstvo průmyslu a obchodu pro ČTK. Ministerstvo dopravy tento týden Uber vyzvalo, aby si v Česku živnost založil. Uber uvedl, že funguje v souladu s evropskou legislativou.

„Zprostředkující společností je podle všeho společnost UBER B. V. se sídlem v Nizozemsku. Kontrolní činnost oprávnění k podnikání a souvisejících oprávnění je nicméně v kompetenci obecních živnostenských úřadů. Proto jakékoli vyjádření MPO k platnosti živnostenských oprávnění může vycházet až z adekvátní kontroly příslušného obecního úřadu,“ řekli ČTK zástupci MPO.

V Praze druhý den protestují taxikáři proti společnosti Uber a dalším zprostředkovatelům, kteří najímají dopravce bez platné licence pro přepravu osob. Vytváří tak podle nich nerovné podmínky na trhu.

Taxikáři zopakovali protest proti Uberu. S výsledkem nejsou spokojeni, příští týden chtějí přitvrdit

sinfin.digital