Případ lihové mafie míří k Nejvyššímu soudu, dovolání podalo pět odsouzených i státní zastupitelství

ČTK

sto

Případ takzvané lihové mafie míří k Nejvyššímu soudu. Dovolání podalo státní zastupitelství a také pět odsouzených včetně bratrů Radka a Tomáše Březinových. Krajský soud v Ostravě v pondělí všechna dovolání spolu se spisem odeslal do Brna k posouzení nejvyšší instancí, zjistila ČTK z justiční databáze.

Kromě Březinových využili možnost mimořádného opravného prostředku také Lubomír Kaláč, Václav David a Radek Menšík, uvedla mluvčí ostravského soudu Lucie Olšarová.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch pěti odsouzených. Nesouhlasí se zastavením stíhání v části původní obžaloby, která zahrnuje podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001. Krajský soud tuto část kauzy v prosinci 2015 zastavil kvůli promlčení.

V případu s rekordní škodou na daních přesahující šest miliard korun bylo obžalováno osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let.

Tomáš Březina jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci ale trest zvýšil na šest let. Zpřísnění se nelíbí ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství. Podle žalobců vrchní soud dostatečně nezohlednil jeho spolupráci, dokonce se obrátili na ministra spravedlnosti s podnětem k podání stížnosti pro porušení zákona.

sinfin.digital