I dřív byly volby, parlament, vláda. Rozhodovala ale KSČ. Za Babiše je to obdobné, říká Kalousek

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 byly dva měsíce vlády Andreje Babiše promarněným časem. Vláda podle něj v podstatě nemá žádný program, a i kdyby nějaký měla, tak ho nebere vážně. „Jejich program je to, o čem se ráno rozhodne Andrej Babiš, že bude realizovat.“ I tak je podle jeho slov situace vážná, neváhá ji dokonce přirovnávat k předlistopadovému období. „I za komunismu jsme měli parlament, vládu a volby. Akorát se rozhodovalo na ÚV KSČ, případně v Moskvě. A nám hrozí něco na podobný způsob. Budeme mít sice parlament a vládu, ve skutečnosti se bude ale rozhodovat v Agrofertu a někdy v Moskvě,“ myslí si a dodává: „Děkuju pěkně, nechci.“

Tento týden to byly dva měsíce, co prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Jak byste jako jeden z lídrů opozičních stran zhodnotil její působení?

Jako promarněný čas. Celé dva měsíce neudělal vítěz voleb nic pro to, aby mohl sestavit vládu s většinovou podporou v Poslanecké sněmovně. Ať už většinovou nebo menšinovou vládu. Celé ty dva měsíce vítěz voleb – a zdůrazňuji, že má právo vládnout, voliči tak zkrátka rozhodli – namísto toho, aby se poctivě snažil sestavit vládu s nějakým mandátem dolní komory, tak si myslí, že když dostal třicet procent hlasů, tak má právo vládnout sám. A ten, kdo mu v tom chce bránit, tak mu rozkopává bábovičky. Ale třicet procent hlasů ještě nepředpokládá vládu většiny. K tomu musí sehnat partnery, se kterými bude seriózně jednat, což je věc, kterou zatím neudělal. Proto to byly promarněné dva měsíce.

Babišova vláda se hlásí k rozpočtové odpovědnosti, schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU

sinfin.digital