Češi vrací úder. Budou pokutovat zahraniční dopravce za nedodržování pravidel pro vysílání pracovníků

Lucie Bednárová

Kontroly tuzemských a zahraničních řidičů na českých hranicích, které v minulosti odhalily, že především dopravci ze starých členských států EU neplní všechny povinnosti, budou pokračovat. Ministerstvo chce navíc přitvrdit. „Už nebudeme pouze upozorňovat na nedodržování pravidel, ale také udělovat sankce,“ řekl redakci INFO.CZ ministr dopravy Dan Ťok. Česko tak reaguje na ochranářské tendence některých západoevropských zemí a také na vývoj jednání o nové legislativě upravující vysílání pracovníků v institucích EU, která by mohla zlikvidovat české dopravce. 

„Na tento rok naplánujeme několik dalších kontrol,“ uvedl dnes pro INFO.CZ ministr dopravy Dan Ťok. Ministerstvo dopravy ve spolupráci s rezortem práce a sociálních věcí provedlo loni v září preventivní kontrolní akci na hraničních přechodech Rozvadov a Hatě. Zjistilo při ní, že zatímco řidiči z nových členských států EU stávající unijní pravidla pro vysílání pracovníků (tj. zaměstnanců, které domácí firmy vyšlou na časově omezené zakázky do zahraničí) plní, šoféři ze starých zemí EU nemají o povinnostech mnohdy ani základní informace.

Jde při tom o paradox, protože na nedodržování pravidel pro vyslané pracovníky nejčastěji poukazují právě státy západní Evropy, které za to neváhají rozdávat pokuty. Jak už dříve INFO.CZ psalo, kontroly českých dopravců a jejich řidičů probíhaly v Německu, Francii nebo dalších zemích EU.

Opravdový diktát EU pocítíme po czexitu. Lidi nevidí výhody a je to naše chyba, říká Špicar

sinfin.digital