Vláda se zasekla na úpravách služebního zákona. Úředníci jsou zabetonovaní, nedělám čistky, vzkazuje Babiš

ČTK

lup

O diskutované změně služebního zákona dnes vláda v demisi ani po čtyřech hodinách nerozhodla. Jednat o změnách bude zřejmě na dalších zasedáních. Bez dalších podrobností to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Premiér v demisi Andrej Babiš zvažuje volnější pravidla pro přijímání a odvolávání vysokých ministerských úředníků, než jaká platí od ledna 2015. Podle ministrů lze úřady těžko řídit, když si nemohou přivést nejbližší spolupracovníky. Plánované změny kritizuje opozice.

"Jedním z původních cílů zákona o státní službě byla stabilizace státní správy na delší časové období. Nepovažuji proto za rozumné, aby hned další vláda prováděla zásadní změny, než se stihne naplno projevit fungování zákona, který byl přijat poměrně nedávno. Navíc to bylo hnutí ANO, které v minulé vládě tuto podobu zákona o státní službě přijímalo a tehdy v jeho konkrétním nastavení žádný problém nevidělo," uvedl dnes v tiskovém prohlášení předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle Pirátů by se změna takto důležitého zákona neměla dít na základě iniciativy ministerstva vnitra, které dnes novelu předložilo na jednání vlády. "Jednat by se mělo o prodiskutovaný a široce připomínkovaný koncepční materiál podložený daty z mnoha oblastí," uvedla mluvčí strany Karolína Sadílková.

Po brexitu bude v unijním rozpočtu díra. Pro Česko a další státy z východu EU kvůli tomu můžou přijít hubenější časy

sinfin.digital