Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů je jediná varianta na stole, potvrdil Babiš. ODS ho odmítla

ČTK

raz

Jedinou variantou, která je v tuto chvíli na stole, je koalice ANO a ČSSD, kterou by podpořili komunisté. Po jednání se sociální demokracií to novinářům řekl premiér v demisi Andrej Babiš. Zástupci ODS vstup do vlády odmítli.

„Mám dobrý pocit z jednání. Proběhlo v normální atmosféře,“ komentoval Babiš vůbec první schůzku s novým vedením sociální demokracie, tedy předsedou Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou. Detailnější debaty o programu by podle Babiše mohly zahájit expertní týmy ANO a ČSSD po příští středě. Na tento den se plánuje další schůzka vedení hnutí ANO a sociální demokracie.

Sociální demokraté vládní spolupráci podmiňují programovou shodou. Hamáček po hodinové schůzce s šéfem ANO novinářům řekl, že mluvit chce ČSSD například o sektorové dani či progresivním zdanění, bránit hodlá privatizaci veřejných služeb.

„Žádná křesla, personálie jsme neřešili,“ řekl Hamáček. Znovu se vyjednávači obou stran sejdou za týden nad devíti rozpracovanými programovými okruhy. "Naši experti zpracují vstupní materiály podle jednotlivých okruhů v oponentuře k programovému prohlášení vlády. Nad těmito prioritami se sejdeme znovu příští týden," uvedl Hamáček. Pokud vyjednávači naleznou shodu na programu, začnou řešit personální otázky.

Nejen Kotrba. Kolem Rozhlasu se hemží lidé se slabostí pro dezinformační weby

sinfin.digital