Poučení z let 1945-48? Pokud poddolujeme právní stát, demokracii neudržíme, varuje Spurný

Dějiny se neopakují. Přesto hovoří historik Matěj Spurný s odkazem na naši současnou situaci o letech, které předcházely komunistickému převzetí moci na sklonku února 1948 jako o epoše, která je velmi názorným svědectvím o poddolování právního státu. „Tedy o tom, že když se oslabí jeho instituce, zpochybní ústavní zvyklosti a především se normalizuje živelné a státem posvěcené čištění společnosti od všech, kteří se většině z nějakého důvodu nezamlouvají, není už většinou možné demokratický právní stát dlouhodobě udržet,“ vysvětluje Spurný v exkluzivním rozhovoru, který jsme s ním vedli u příležitosti sedmdesátiletého výročí únorových událostí.

V těchto dnech uplynulo sedmdesát let od únorových událostí roku 1948. Proč má i v roce 2018 smysl si tyto peripetie českých dějin připomínat? Je na nich něco, co by mohlo být i pro naši současnou situaci poučné?

Smysl to rozhodně má. Nejde o moralizování nad dějinami, tedy o to, abychom si donekonečna opakovali, jací byli komunisté zločinci. Chybou by bylo i přenášet tehdejší zkušenost mechanicky do současnosti a varovat před opakováním sedmdesát let starého scénáře. Dějiny se neopakují. Léta 1945 až 1948 ale jsou velmi názorným svědectvím o poddolování právního státu. Tedy o tom, že když se oslabí jeho instituce, zpochybní ústavní zvyklosti a především se normalizuje živelné a státem posvěcené čištění společnosti od všech, kteří se většině z nějakého důvodu nezamlouvají, není už většinou možné demokratický právní stát dlouhodobě udržet.

Další vítězný únor? Demokrati se chovají jako v roce 1948, vůbec se nepoučili, říká historik Šebek

sinfin.digital