Bartoš lidem sugeroval názor, rozhodl soud. Žádná „židovská otázka“ ve svobodné společnosti neexistuje

ČTK

sto

Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš se podle Nejvyššího soudu (NS) snažil vsugerovat veřejnosti názor, že historická přítomnost Židů v České republice znamená hluboce zakořeněný problém. Žádná židovská otázka ale podle NS v demokratické společnosti neexistuje. I proto soud odmítl Bartošovo dovolání a potvrdil mu roční vězení s dvouletým odkladem za antisemitský text na hrobě zavražděné dívky v Polné na Jihlavsku.

NS rozhodl už v prosinci, v lednu rozhodnutí vešlo ve známost, teprve nyní soud zveřejnil plné odůvodnění. „Samotný pojem 'řešení židovské otázky', obzvláště ve státech, které byly okupovány nacistickým Německem, postačuje, aby se lidem vybavily hrůzy tohoto období a utrpení židovské komunity, z čehož obviněný svými výroky těží,“ stojí v usnesení, na které upozornil server Lidovky.cz.

Bartoš s Ladislavem Zemánkem nechali v březnu 2015 u hrobu Anežky Hrůzové novou ceduli. Stálo na ní, že „Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“ Text publikovali i na stranickém webu.

Zeman vystřelil z Aurory, musíme říct dost. Mlčení k vraždě novinářů je rudá kontrolka, říká Fischer

sinfin.digital