Babiš místo skládání vlády citově vydírá voliče. Hraje si na osamoceného chudáčka, říká politolog

Jana Bendová

Demokratické strany by s Andrejem Babišem na vládní úrovni spolupracovat neměly. Sloužily by pouze jako Leninovi užiteční idioti, hrály by nešťastnou roli Jana Masaryka legitimizujícího bolševický převrat, říká politolog Stanislav Balík. A pokud by byla pravda, co říká o rozhovoru s Babišem ředitel GIBS Murín, byl by to skandál, donedávna ještě nepředstavitelný.

Prezident Zeman přemlouvá ČSSD, aby podpořila Babišovu vládu. Na sjezdu jí dokonce doporučil, aby do vlády přímo nevstupovala, jen jí výměnou za programové ústupky a pár neministerských funkcí tolerovala. Co si o tom myslíte?

Nerozumím tomu, proč by to měla ČSSD dělat. Strana, má-li podporovat vládu a nemá-li zcela výjimečnou voličskou skupinu, kterou by zastupovala (jako třeba strany etnických menšin apod.), musí být s vládou viditelně spojena, aby to uměla prodat svým voličům. V situaci, v níž ČSSD je, nedává sebemenší smysl varianta, kterou jí její bývalý předseda navrhuje.

4011784:article:true:true:true

A míří ČSSD ke spolupráci s Babišem, přestože stále ještě říká, že trestně stíhaný člověk ve vládě být nesmí? 

Momentálně to vypadá, že skutečně míří. Je sice pravda, že již nainvestovala nemálo svého kapitálu do odmítání možnosti podpory vlády s trestně stíhaným člověkem v čele, nicméně vidíme to v zahraničí a koneckonců i u nás, že dnešní silná prohlášení mohou být zítra opuštěna kvůli volbě menšího zla.

sinfin.digital