Přímá volba starostů začíná být reálná, návrh SPD prošel. Hrozí chaos a rozvrat, varují kritici

ČTK

raz

Zavedením přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů, jak je navrhlo v ústavní novele hnutí SPD Tomia Okamury, se budou zabývat sněmovní výbory. Návrh ODS a TOP 09 na zamítnutí předlohy už v prvním čtení a KDU-ČSL na její vrácení předkladatelům k přepracování poslanci neschválili. Kritici tvrdí, že návrh SPD není dopracovaný a pokud by byl schválen, nastane chaos a rozvrat. Naopak podle Okamury bude možné při dalším projednání předlohy najít bez časového tlaku kompromis, který by byl pro všechny přijatelný.

Kriticky vystupovali v debatě zejména občanští demokraté. Podle Ivana Adamce předloha není systémovou změnou, ale jen politickou proklamací. Věří, že Sněmovna z ústavy trhací kalendář, jak uvedl, neudělá. „Je to cesta do pekel,“ zdůraznil. Jan Bauer mluvil o legislativním marketingu a zmetku a Bohuslav Svoboda o "strašné ráně do vody".

„Zákon nepřinese přímou volbu starostů, ale rozvrat komunální politiky,“ přidal se ke kritikům předseda poslanců STAN Jan Farský. Místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová se obává chaosu. „Je to zajíc v pytli, u kterého nevíme, co udělá,“ uvedla.

Ondráčkův strach z lynčování zní podivně, jeho vztek na Babiše ale dává smysl. Glosa M. Žižkové

sinfin.digital