Okamura pochopil žlutou kartu a důsledně se omluvil, říká Vondráček. Věří, že bude kultivovaný

ČTK

pav

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se předseda SPD Tomio Okamura důsledně omluvil za své výroky o protektorátním koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. Podle Vondráčka proto odvolání z pozice místopředsedy Sněmovny nebylo aktuální. Pro program dnešní mimořádné schůze Vondráček nehlasoval, podle něj by se ale mohl požadavek na odvolání Okamury dostat na program dubnové schůze Sněmovny. Okamura podle Vondráčka bude v budoucnu svůj projev kultivovat. 

"Já nesouhlasím v mnohém s hnutím SPD i s názory pana Okamury, nicméně zase reflektuji to, že se opravdu důsledně omluvil, že se důsledně distancoval od jakéhokoli popírání (holokaustu)," řekl Vondráček. "Ten výrok nebyl v pořádku, byl krajně nešťastný, nevhodný a samozřejmě pan Okamura jako ústavní činitel musí dbát na svůj projev. Já myslím, že si to uvědomil, že to vnímá jako žlutou kartu a že ten svůj projev bude nadále kultivovat," doplnil.

Návrh na odvolání Okamury podpořilo 86 poslanců. Vedly je k tomu výroky předsedy SPD, který v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Navrhovatelům se nepodařilo prosadit bod na řádnou schůzi, dnes měl být jediným bodem mimořádné schůze, jejíž program ale Sněmovna neschválila.

sinfin.digital