Šéf GIBS před poslanci dvě hodiny mluvil o nátlaku od Babiše. Co zaznělo, nikdo nechce říct

ČTK

lup

Členové sněmovního bezpečnostního výboru vyslechli ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína, který v posledních dnech čelí kritice ze strany premiéra v demisi Andreje Babiše. Babiš před výborem vystoupí za týden, na jednání byl také pozván jeho předchůdce, bývalý ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Novinářům to po jednání řekl předseda výboru Radek Koten.

Murín požádal o slyšení před výborem minulý týden. Poslancům chtěl předat informace, které se týkají kritiky jeho osoby ze strany Babiše. Jednání výboru bylo neveřejné a účastnilo se ho 15 z 18 členů. Murín před nimi mluvil zhruba dvě hodiny. Novinářům při odchodu pouze řekl, že poslancům vše vysvětlil a odpovídal jim také na dotazy. Víc situaci nekomentoval.

Předseda výboru Koten uvedl, že poslanci Murína vyslechli a chtějí počkat do příštího týdne, kdy má na jednání dorazit současný i bývalý premiér. Babiš od minulého týdne tvrdí, že má k dispozici dokument z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který se týkal možného kárného provinění Murína a který se údajně ztratil. Míní také, že Sobotka věc neřešil.

Ondráčkův strach z lynčování zní podivně, jeho vztek na Babiše ale dává smysl. Glosa M. Žižkové

sinfin.digital