Sněmovna cupovala personální politiku Babišovy vlády, program mimořádné schůze ale neschválila

Info.cz

Sněmovna neschválila program mimořádné schůze, na které měla na popud ODS deklarovat mantinely toho, co je přijatelná aktivita vlády v demisi. Před hlasováním se i tak krokům Babišova kabinetu několik hodin věnovali poslanci v čele s lídry TOP 09, KDU-ČSL, ODS a Pirátů nebo Starostů. Babiš kritiku odmítal a poukazoval mimo jiné na poměry, které panovaly například za minulých vlád ODS.

Vláda pod vedením šéfa ANO Andreje Babiše by měla podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka přistoupit k politickým čistkám až poté, co dostane důvěru Sněmovny pravděpodobně díky hlasům radikální levice a extremistů, tedy KSČM a SPD. Bělobrádek to dnes uvedl ve Sněmovně v rámci jednání o personální politice nynější menšinové vlády v demisi. Předseda poslanců STAN Jan Farský označil za absurdní, jestliže ministři vlády bez důvěry odvolávají někoho pro ztrátu důvěry.

"Vláda bez důvěry odvolává někoho pro ztrátu důvěry. Vždyť je to protimluv," uvedl Farský k tomu, jak někteří členové kabinetu zdůvodňovali personální změny na svých úřadech.

Sněmovna griluje Babiše za čistky: Máte jen mandát topit a svítit, se Zemanem se podílíte na rozkladu Česka

sinfin.digital