Češi si příští rok vyberou novou vládu. Čím budou politici lákat voliče?

Markéta Žižková

Rok 2017 bude na domácí politické scéně ve znamení voleb do sněmovny. Čím budou politici příští rok lákat voliče? Přesnou podobu kampaní stále drží politické strany pod pokličkou. Už nyní se ale objevuje několik zásadních otázek: povede Andrej Babiš kampaň přímo k zisku premiérského křesla? Jak moc se proti němu vymezí ostatní strany? A jak do toho všeho zasáhne souběh s prezidentskou volbou?

Od nejvýraznějších politických stran na české scéně zatím shodně zaznívá, že na odtajnění hlavního sdělení kampaně je ještě příliš brzy. Jasněji by mělo být na jaře. Hned vzápětí ale dodávají, že povedou pozitivní kampaň. „Strany budou samozřejmě slibovat pozitivní kampaň, ale ta negativní dokáže většinou zaujmout víc,“ vysvětluje politolog Lukáš Jelínek.

Dodává, že strany si budou muset dobře rozmyslet, na co peníze třeba v billboardové kampani vydají. „Bude navíc fungovat dohled pro kontrolu politických stran a jejich hospodaření. Investovat do negativní kampaně, zvlášť kdyby byla skrytá, bude mnohem obtížnější než v minulosti,“ popisuje Jelínek změny, které přináší nově vznikající Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran.

Na hospodaření politických stran bude dohlížet Weis

sinfin.digital