Bednář z odborů: Na jednání o služebním zákonu jdeme se zastaralými podklady, to je nefér

Markéta Žižková

Odbory projednají dnes odpoledne s vládou v demisi Andreje Babiše služební zákon. Na tripartitu jdou ale nespokojené. Vadí jim neaktuální podklady, které od kabinetu dostaly. „Dostali jsme materiály, které šly do vnějšího připomínkového řízení. Od té doby proběhlo vypořádání připomínek jak s resorty, tak s námi. Máme ale zásadní připomínky, které nebyly vypořádány. Pokud se nemýlím, tak od té doby o tom vláda dvakrát nebo třikrát jednala,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Jak už INFO.CZ napsalo, o zákonu se jela radit ministryně pro místní rozvoj s Evropskou komisí. „Minimálně se dnes chci zeptat, aby mi vysvětlili, jaký je tedy výsledek těchto jednání. Pohled Evropské komise je zásadní. Mohla by uzavřít kohoutky a nedostali bychom žádné dotace,“ tvrdí Bednář.

Dnes odpoledne budete jednat na tripartitě o služebním zákonu. S čím na setkání jdete? Podle našich informací nemáte k dispozici úplně aktuální podklady k navrhované novelizaci.

Je to velká nespokojenost. Dostali jsme materiály, které šly do vnějšího připomínkového řízení. Od té doby proběhlo vypořádání připomínek jak s resorty, tak s námi. Máme ale zásadní připomínky, které nebyly vypořádány. Pokud se nemýlím, tak od té doby o tom vláda dvakrát nebo třikrát jednala. Jednání přerušila. Na tripartitu jsme ale dostali materiál starý měsíc, možná i déle. Každopádně není aktuální. Chtěli bychom, aby v sobě měl alespoň vypořádání připomínek. Nějaké drobnosti tak jsou, ale obecně se nám to zdá nefér.

Ministryně Dostálová pro INFO.CZ: Služební zákon jedu projednat do Bruselu, iniciativa šla od nás

sinfin.digital