Tisíce lidí v centru Prahy odmítly Zemanovy útoky na média. Dav se poté přesunul demonstrovat přímo na Hrad

ČTK, Info.cz, lup, raz

Odhadem asi čtyři tisíce lidí se podle organizátorů večer sešly na Václavském náměstí a protestovali kvůli Zemanovým útokům na média. Dav skandoval i hesla proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi a minutou ticha uctil zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou. Po skončení akce v centru Prahy se část demonstrantů přesunula na Hradčanské náměstí a v protestu pokračovala přímo před branami Pražského hradu. Tam prezident Miloš Zeman jen krátce předtím v uzavřené společnosti slavil nástup do druhého funkčního období.

Demonstrace na Václavském náměstí začala krátce před 19:00, kdy z reproduktorů zazněly výroky Zemana, premiéra Andreje Babiše a předsedy SPD Tomia Okamury proti novinářům. Demonstrující poukazovali na to, že tito politici podle nich útočí na nezávislá média a zejména Českou televizi (ČT).

„Pokud by si mocní dovolili nám nezávislá média vzít, neměl by je za nás kdo kontrolovat,“ řekl jeden z řečníků. Zeman, Babiš i Okamura podle dalších vedou proti médiím trvalou a nenávistnou kampaň. Na náměstí byly připraveny i stánky, kde lidé mohli podepsat petici na podporu médií.

Fico je připravený podat už zítra demisi. Má tři podmínky a nového kandidáta, už jednal s Kiskou

sinfin.digital