Moskva lže, Česko není spojené s vývojem látky novičok, řekl v Bruselu Babiš

ČTK

raz

Český premiér v demisi Andrej Babiš dnes v centrále NATO v Bruselu označil za lež opakovaná tvrzení Moskvy, která ČR spojuje s vývojem a výrobou nervové látky novičok použité při útoku v Británii počátkem měsíce. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na společné tiskové konferenci s Babišem prohlásil, že aliance nemá důvod pochybovat o britském hodnocení, podle kterého je za útok v jihobritském Salisbury s velkou pravděpodobností odpovědné právě Rusko.

„Spekulace o produkci látky novičok (nováček) v České republice jednoznačně a zcela odmítáme, je to skutečně lež,“ prohlásil Babiš. Připomněl, že pokus o otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery 4. března v Salisbury bude také dnes odpoledne a večer jedním z témat nynějšího summitu Evropské unie.

Britská premiérka Theresa Mayová na vrcholné unijní schůzce zopakuje, že podle Londýna je za útokem Rusko, její ministr zahraničí Boris Johnson zmiňuje přímo ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to odmítá. Ve středu Rusko v oficiálním dokumentu předaného vyslanectvím zařadilo ČR mezi státy, které pracovaly na vývoji armádního jedu novičok.

Reakce vlády na ruské obvinění v kauze Skripal není razantní. Na místě jsou i sankce, tvrdí experti

sinfin.digital