Do Prahy míří nejvýše postavený Američan od návštěvy Obamy. Ryan promluví s Babišem, o Zemana nemá zájem

ČTK

lup

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan se v pondělí setká s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Jeho návštěva v Česku je soukromá, podle informací ČTK se v zemi zdrží několik dní. V úterý se zúčastní uzavřené debaty se studenty a konference v Senátu, vystoupí také na zvláštní schůzi Sněmovny. S prezidentem Milošem Zemanem se nesetká. Jak uvedl deník Právo, Ryan o to ani nemá zájem.

Rayn přiletí do Prahy v neděli i s rodinou. Pondělní schůzka s premiérem bude stejně jako většina jeho programu neveřejná. Všechny akce, na kterých se třetí nejvyšší představitel USA objeví, jsou pouze pro zvané hosty. V pondělí Ryan podle informací ČTK zavítá na americkou ambasádu a poskytne rozhovor Rádiu Svobodná Evropa.

S dalšími českými politiky se Ryan setká během svých vystoupení ve Sněmovně a Senátu. V jeho programu není návštěva u prezidenta Miloše Zemana, sdělil ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Deník Právo uvedl, že Ryan o setkání se Zemanem ani nemá zájem, do Prahy přitom přilétá v souvislosti s připomínkou americké role při vzniku Československa. Jedná se o další náznak, že Zeman a jeho vstřícný postoj k Rusku jsou pro Američany nestravitelnou překážkou. Právo připomíná aktuální kauzu kolem údajného hackera Jevgenije Nikulina, za jehož vydání do Ruska Zeman aktivně lobbuje, a také odložený miliardový nákup amerických vrtulníků pro armádu. Zemanova aktivně proruská linie je pro Bílý dům dlouhodobě problematická. I proto se prezident nikdy nedočkal vysněného přijetí v Bílém domě, ačkoli o něj velmi usiloval.

Rusko to prostě dělá šikovně. Na Česko stačí stovka trollů, hrají na národní mýty, říká Foltýn

sinfin.digital