Spravená D1 do roku 2021? Nestihne se to, soudí exministři

ČTK

raz

Rekonstrukce dálnice D1 potrvá déle než do aktuálně slibovaného roku 2021, shodli se dnes bývalí ministři dopravy Petr Moos a Antonín Prachař v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Současný ministr dopravy Dan Ťok (ANO) tento měsíce uvedl, že práce na rekonstrukci dálnice D1 mezi Prahou a Brnem se protáhnou do roku 2021. "My už víme, díky těm zdržením při soutěžích, že rok 2020 nestihneme," řekl 16. března novinářům. Dříve se hovořilo právě o roce 2020. Ťok uvedl, že zahájení jednotlivých staveb se zpožďuje o půl roku až o rok kvůli tomu, že vydávání stavebních povolení napadají Děti Země. V součtu by obnova D1 měla stát zhruba 19 miliard korun.

Podle Prachaře nebude stát schopen včas získat všechna povolení. "S ohledem na to, jaká je připravenost těchto staveb, tak ty otazníky jsou varující," uvedl Moos. Míní, že projektanti a autoři staveb neumí jednat s veřejností. Dodal, že kdyby byl v platnosti zákon o liniových stavbách, který by řízení zjednodušil, nemusel by dnes stát při řízeních "tahat za kratší konec".

Na Facebooku jste v podstatě nazí, únik dat se dal čekat a bude další, říká pro INFO.CZ Jourová

sinfin.digital