Třetí nejmocnější muž v USA Paul Ryan promluvil před poslanci. Sledujte dění ve Sněmovně ŽIVĚ

ČTK

luš

Třetí nejvýše postavený americký politik, předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan dnes vystoupil se svým projevem v Poslanecké sněmovně, kde spolu s šéfem dolní komory Radkem Vondráčkem (ANO) podepsal společnou deklaraci, jež mimo jiné odkazuje na vznik samostatného Československa před 100 lety a americký podíl na něm. Přímý přenos dění ve Sněmovně naleznete níže. 

Ještě před vystoupením v dolní komoře českého parlamentu Ryan absolvoval v Senátu uzavřenou debatu se studenty a poté poobědval s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), místopředsedou Sněmovny a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a českým velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem. 

Ryan dnes bude mluvit také v Senátu o roli USA v evropské bezpečnosti. Třetí nejvýše postavený americký politik by chtěl při svých schůzkách v Praze hovořit i o případu Rusa Jevgenije Nikulina, zadrženého v ČR v roce 2016 na základě amerického zatykače. USA usilují o jeho vydání, protože ho viní z hackerských útoků mimo jiné i na sociální síť LinkedIn. O jeho vydání má zájem i Rusko, a to kvůli internetové krádeži. Konečné rozhodnutí je na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který v únoru řekl, že prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA. „Samozřejmě, že o této věci budu mluvit. Pro naši vládu je to důležité jednoduše proto, že respektujeme zákon. Důvěřujeme tomu, že zákon dodrží také ČR,“ řekl Ryan.

sinfin.digital