Reforma financování škol začne podle plánu. Plaga na to dostane peníze navíc

ČTK

nek

Reforma financování regionálního školství začne 1. ledna 2019, jak plánovala bývalá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Peníze na ni budou, ujistil dnes v průběhu jednání vlády premiér v demisi Andrej Babiš ministra školství Roberta Plagu (oba ANO). Návrh na roční odklad, proti němuž je ČSSD, Plaga proto stáhl. Lídři hnutí to oznámili na tiskové konferenci po jednání vlády. Na spuštění reformy je podle ministerstva nutné navýšení rozpočtu o zhruba 11 miliard korun.

Reforma by měla odstranit rozdíly v nerovném postavení obdobných škol v různých krajích, které by od ledna 2019 měly dostávat peníze podle počtu odučených hodin, ne žáků.

Plaga vládě předložil návrh novely, která by začátek reformy odložila o rok kvůli zvýšeným finančním nárokům. Podle ministra přijdou změny na minimálně 10,5 miliardy korun, studie proveditelnosti přitom hovořila o třetině až polovině této částky. Dalších 15 miliard korun bude stát plošné zvýšení platů v regionálním školství, vypočetl před jednáním kabinetu. Už dříve Plaga uvedl, že by na platy i reformu financování bylo třeba téměř 30 miliard korun.

Ministerstvo dnes uvedlo, že z požadovaných 11 miliard korun by téměř polovina měla jít na vyrovnání regionálních rozdílů v odměňování učitelů. Další peníze by směřovaly do možnosti dělení výukových hodin. „V rámci reformy bude školám stanoven maximální rozsah přímé pedagogické činnosti hrazený ze státního rozpočtu. Díky tomu by se tak zohlednila rozdílná velikostní a oborová struktura škol v krajích, finanční náročnost podpůrných opatření a rozdílná platová úroveň pedagogů v jednotlivých školách,“ uvedl úřad.

sinfin.digital