Podporou vlády hrajeme o čas. Musíme se dát do latě a odolat retardačním prvkům, říká Dolejš

Pokud by předseda hnutí ANO Andrej Babiš akceptoval požadavek, že nebude jako trestně stíhaný politik součástí vlády, otevřela by se cesta k vládě hnutí ANO s občanskými demokraty. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Na otázku, zda vyjednávání spěje k finální dohodě, odpovídá, že si ji dokáže představit. Zároveň tvrdí, že si komunisté podporou menšinové vlády hnutí ANO a sociálních demokratů kupují čas. „A to v tom smyslu, aby měl fenomén nástupu populistů v době konjunktury příležitost se historicky znemožnit. Zároveň si tím kupujeme čas, abychom mohli dát i sebe do latě, protože – upřímně řečeno – stagnační projevy v KSČM jsou značné. Což souvisí i s nedostatečnou generační obměnou,“ vysvětluje Dolejš.

V úterý se váš předseda Vojtěch Filip sešel s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem. Spěje situace k tomu, že budete – pokud jde o vyjednávání o vládě s hnutím ANO – postupovat s ČSSD v bloku?

Nemyslím, že by to byl vyloženě blok. Ale z logiky věci je jasný, že pokud máme stejné nebo podobné požadavky, že se vzájemně podpoříme. O tom, že budeme postupovat v bloku, bych ale nemluvil. Naše zájmy a cíle nejen že nejsou identické, liší se ale také naše pozice. My na rozdíl od ČSSD nemíříme do vlády, my si neklademe podmínky odchodu Andreje Babiše (rozhovor se uskutečnil v úterý odpoledne, pozn. red.) z vlády, protože si myslíme, že je to odpovědnost hnutí ANO. Je to tak trochu naše výhoda, že nehodláme být vládní stranou a že jednáme pouze o tom, že podpoříme její vznik.

Jsem marxista. Babiš je vykořisťovatel, ale dává koblihy a kuřata dolním 10 milionům, říká Skála

sinfin.digital