Drtivé většině Čechů vadí zneužívání sociálních dávek. Chtějí, aby politici zasáhli

Info.cz

Zneužívání sociálních dávek vnímá jako problém většina Čechů a vláda by podle ní měla v této otázce zasáhnout, vyplývá to z průzkumu, který si u společnosti IPSOS nechal vypracovat server Zdroj.cz. Přísnější kroky už politici zvažují, ve sněmovně v tuto chvíli leží dvě novely zákona o hmotné nouzi.

Oba návrhy poslanců počítají se zmírněním vyplácení příspěvku na živobytí v poukázkách. Vláda už v polovině března podpořila návrh poslanců z hnutí ANO, plně by se tak peněžitá pomoc místo poukázek mohla vrátit například lidem v pohybových zařízeních sociálních služeb.

Zákon o hmotné nouzi je ve sněmovně tématem už od loňska, kdy politici schválili, že lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, budou 35 až 65 procent dávky dostávat v poukázkách. Za ty si mohou kupovat potraviny, školní potřeby a oděvy, dětské a lékárenské zboží nebo základní drogerii. Na alkohol nebo cigarety je uplatnit nelze. Zneužívání dávek vnímá jako problém drtivá většina české společnosti, v průzkumu se proti němu vyslovilo přes 90 procent dotázaných.

Jsem marxista. Babiš je vykořisťovatel, ale dává koblihy a kuřata dolním 10 milionům, říká Skála

sinfin.digital